Har man blivit intresserad av luftvapen och vill ha lite grundläggande information om detta så har du kommit rätt.
Att skjuta med luftvapen är en stor hobby som kan vara lite förvirrande med alla termer och tekniska lösningar som finns.
Denna populära hobby ger skytteträning och nöje på samma gång där man har tillgång till billig ammunition, slipper höga ljudnivåer samt att vapnen är licensfria.
Man måste vara över 18 år för att få lov att köpa ett luftvapen som kan användas både inomhus och utomhus.
När man köper sitt första luftvapen så finns det en del frågeställningar man bör gå igenom för att kunna få hem rätt sorts vapen.
Dom flesta köper luftgevär men en luftpistol är med ett bra alternativ.
Det man bör fråga sig är om man vill bara ha något att roa sig med på lantstället eller om man vill skjuta regelbundet med lite seriösare ambitioner.
Har man krav på precision och kraft och dessutom på längre avstånd så påverkar dessa val av kaliber och prisnivå på ett bra luftgevär.
Att välja rätt kaliber och vilken typ av ammunition man vill använda är ett bra ställe att börja på.
Kaliber menas med vilken diameter projektilen har men det behöver inte alltid motsvara pipans inre diameter på ditt luftvapen.
Dom två olika sorterna av ammunition som finns till luftvapen är diaboler och stålrundkulor.
Diaboler är paraplyformad ammunition som ger bra träffsäkerhet på grund av bra aerodynamik, denna ammunitionen vill man använda när precisionen är det viktiga.
Vanligtvis så är diaboler den ammunitionen som används flitigast och man kan inte generellt använda stålrundkulor i ett vapen för diaboler eller tvärtom men det finns såklart fåtal undantag.
Diaboler med överdimension kan i vissa fall ge bättre skjutegenskaper men det beror på pipan och slitage om det funkar eller ej.
Dom olika storlekarna på diabolerna delas in i tre standardstorlekar, den vanligaste kalibern är den minsta på 4,5 mm. Den lägre vikten gör denna kalibern en högre utgångshastighet men är i sin tur mer känsliga för vind. Ammunitionen på 4,5 mm passar bra till inomhusskytte eller skjutande för nöjes skull.
Nästa storlek är 5,5 mm som passar dom som ställer lite högre krav på träffsäkerheten även om där är lite vind. Med rätt vapen så kan man få en hög träffsäkerhet på långa avstånd.
Man kan få denna kalibern i olika vikter och 5,5 mm är den minsta tillåtna kalibern om man ska utföra skyddsjakt.
Den största kalibern på 6,35 mm är den grövsta kalibern till luftvapen och får en väldigt låg utgångshastighet och används lämpligtvis med vapen som är uppgraderade och som överstiger gränsen för licensfria luftvapen. Till sist så finns det stålrundkulor på 4,5 mm i kalibern, dessa runda kulorna är inget alternativ för dom som vill vara seriösa i sitt skytte eftersom dessa har betydligt sämre aerodynamiska egenskaper. Däremot så kan det vara ett bra alternativ för mängdträning där man tränar yrkesskytte eller liknande.
Luftvapen finns i tre olika varianter som har sina fördelar och nackdelar, dom olika metoderna för att få iväg dina projektiler är fjäderdrivna, kolsyredrivna och tryckluftsdrivna.
Om man börjar med fjäderdrivna vapen så innebär det att man spänner en fjäder som när den släpps skapar ett lufttryck framför sig och som driver iväg projektilen.
Dessa vapen har inga krav på extra utrustning utan det är ren muskelkraft som krävs för att kunna skjuta.
Fjäderdrivna vapen är billiga luftgevär men trots det erbjuds det tillräckliga skjutegenskaper för dom flesta,
Nackdelarna med fjäderdrivna vapen är att det blir en dubbel rekyl som gör det svårare att få en bra gruppering på sina skott utan större vana.
När man skjuter med luftgevär så ligger man ner på mage och antingen håller upp geväret själv eller använder skjutstöd.
Rekylen har en förmåga att skada sikten då rekylen går på båda hållen och ger siktet en form av whiplash-skada.
Man måste utföra handladdning på ett fjäderdrivet vapen mellan varje skott där man behöver göra en rörelse som ofta är tung och som tröttar ut.
Fjädrarna i fjäderdrivna vapen kommer i två varianter där det vanligaste är en stålfjäder och så finns det en lite exklusivare gasfjädern som ger mindre rekyl och ett tystare skytte.
Gasfjädern kan man ofta justera med hjälp av en PCP-pump för att öka utgångshastigheten på projektilerna, en stålfjäder måste man byta ut för att ändra utgångshastigheten.
Fjäderdrivna luftvapen är smidiga och strular sällan så dessa passar dom flesta skyttar.
Kolsyredrivna luftvapen drivs av små gasbehållare fyllda med kolsyra, här behöver man inte spänna en fjäder mellan varje skott utan man kan skjuta tills denna kolsyrepatron är slut.
Antingen så behöver man göra en mantelrörelse mellan varje skott för att mata in en ny diabol eller så är vapnet halvautomatiskt.
Nackdelen med kolsyrevapen är att kolsyran kyler ner vapnet vid avlossning så många skott i rad kan försämra resultatet. Är det dessutom kallt ute så fungerar kolsyran sämre och blir mer trögflytande. Ett kolsyredrivet luftgevär har mycket mindre rekyl och ibland ingen alls så man kan koncentrera sig mer på att sikta och skjuta i en snabbare följd.
Man behöver smörja packningar i vapnet med silikon så dessa inte ska börja spricka med jämna mellanrum.
Tryckluftsdrivna luftvapen är dom man pumpar upp luft i en tank inuti vapnet, det finns varianter där man pumpar upp mellan varje skott och dom som man använder med en lite större lufttank till flera skott. Tryckluftsdrivna vapen kallas för PCP-vapen och är den betydligt dyrare varianten av luftvapen men som samtidigt erbjuder bäst skjutegenskaper.
Dessa vapen påverkas inte av kyla och kan skjuta snabba serier skott utan ständiga omladdningar, rekylen är nästintill obefintlig i dessa vapen.
Lufttanken kräver speciell utrustning för att kunna laddas och det är relativt kostsamt att införskaffa sig, kontakta din skytteklubb för att hitta det bästa pcp geväret som passar bäst till klubbens påfyllningsmöjligheter.
Det finns handpumpar som är speciellt till dessa vapen men man föredrar att fylla på lufttanken med hjälp av en dykartub eller en speciell kompressor.
Tycket i tanken ligger mellan 70 till 300 bar så det är inget man kan pumpa upp med en vanlig cykelpump eller kompressorn på bensinmacken.
PCP-vapen kan få riktigt hög utgångshastighet genom ett enkelt ingrepp men då innebär det att vapnet blir licenspliktigt så ingreppet ska utföras av en lämplig person och i enlighet med gällande lag.
Det är väldigt populärt att uppgradera sina luftvapen då det ofta är ganska enkelt men det man ska veta är att dom flesta luftvapen säljs med maximal tillåten utgångshastighet och ligger precis under gränsen för licensplikt. Att modifiera sitt luftvapen med högre utgångshastighet är något som ska göras av en vapensmed och så får man i samband med detta ansöka om licens.
Licensansökningar gör man antingen för jakt eller målskytte, kontakta din lokala målskytteklubb eller polisen för att veta mer om gällande regler och om hur man ansöker.
Tänk på att köpa ändamålsenliga sikten till ditt luftvapen och sätt inte på ett begagnat kikarsikte från ett gammalt jaktgevär för det är inte anpassat och kommer inte att fungera.
För att kunna ställa in ett sikte på rätt sätt så kan det vara bra att skaffa en kikare med inbyggd avståndsmätare.
Det finns olika sorters former på diabolerna som ger dessa olika egenskaper när dom träffar sitt mål.
Spetsnosad och rundnosad är bättre på avstånd men lämnar inte så fina hål i tavlan.
Plattnosad går sämre på långt håll men ger fina hål i tavlan.
Hålspets använder man vid skyddsjakt där projektilen expanderar vid träff istället för att gå rakt igenom, man minskar alltså risken för att skadeskjuta och ökar skadan på djuret.